krpice od voska

Krpice od voska iliti „voskomot” odlična su alternativa plastičnoj, prianjajućoj foliji te su divno rješenje za sve koji brinu o okolišu i žele smanjiti svoj ekološki otisak kroz korištenje manje plastike u svakodnevnom životu.

Koristeći toplinu ruku oblikujete voskomot u željeni oblik. Toplina vaših dlanova i prstiju nježno omekšava vosak čineći ga savitljivim i dovoljno mekanim kako bi prianjao uz posuđe ili kako bi se slojevi zamotanog voskomota međusobno sljubili. Unutar krpica od voska hrana ostaje svježa i može disati. Možemo ih koristiti izravno na hrani ili pak za prekrivanje raznog posuđa unutar kojeg je hrana.

Čiste se i održavaju brisanjem hladnom do mlakom vodom uz upotrebu blagog sredstva za pranje suđa (ako je potrebno). Suše se na zraku bez izloženosti jakom suncu kako se vosak ne bi otopio.

Krpice od voska nisu prikladne za čuvanje mesa, ribe, tople i vruće hrane te se ne smiju izlagati uređajima koji proizvode toplinu(mikrovalna pećnica, perilica posuđa itd.).

U krpice od voska možete umotavati užinu, sendviče i razno voće, narezano povrće, tvrde sireve,kruh, muffine…

List peršina ili celera, umotan u voskomot i pohranjen u hladnjaku, daleko će dulje zadržati svježinu nego u plastičnoj foliji jer povrće, voće i dalje „diše“ .

Nakon nekog vremena sloj voska se stanjuje ali ih je moguće iznova „osvježiti” postupkom nanošenja novog sloja voska. Uz pravilnu upotrebu i održavanje, krpice voska vas mogu kvalitetno i svakodnevno služiti najmanje pola godine.

Published by

wildflowersafternoon

Mama, early childhood educator, nature lover, blogger. While striving to live simply and minimise screen time, this blog is dedicated to parenting and to the art of making things. Between these lines I hope you will find inspiration and courage to make something yourself. Imperfection is most welcome. 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.