pravljenje kruha

Dok prosijavamo brašno i mijesimo kruh, povezujemo se s danas gotovo zaboravljenom umjetnosti koju su ljudi od srednjeg vijeka svakodnevno sami obavljali.

Čin pravljenja kruha može biti oblik molitve, rituala kojeg činimo za zdravlje svoje obitelji. Mijeseći i gnječeći kruh, unosimo svoje dobre misli i želje pa se takav kruh, ručno i s intencijom rađen, ne može usporediti ni s kojim kupljenim u pekarnici, trgovini.

Masaru Emoto u svojoj knjizi “Istinska moć vode” objašnjava suptilan oblik energije koji se naziva hado. Sve što postoji posjeduje vibracije ili hado pa ga možemo opisati i kao “sveukupnu suptilnu energiju koja postoji u svemiru”.

Proučavajući hado, M. Emoto je otkrio kako postoje velike razlike u kvaliteti hadoa kad je riječ o različitim metodama pripreme hrane (je li pripremljena industrijski ili ručno, u okrilju doma) te da postoji velika razlika u tome pripremamo li hranu s ljubavlju ili kada smo ljutiti.

Proces pravljenja kvalitetnog kruha se može povezati s odgajanjem djece jer oboje zahtijeva našu prisutnost, pozornost, blage i njegujuće misli, usporavanje, vježbanje strpljenja i mnoštvo ljubavi.

Published by

wildflowersafternoon

Mama, early childhood educator, nature lover, blogger. While striving to live simply and minimise screen time, this blog is dedicated to parenting and to the art of making things. Between these lines I hope you will find inspiration and courage to make something yourself. Imperfection is most welcome. 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.