izrada waldorfskih zvijezda za prozor

Za izradu waldorfskih zvijezda potreban vam je transparentni papir, škare, ljepilo u sticku i malo selotejpa s kojim ćete naposljetku zalijepiti zvijezdu na prozor.

Transparentni papir možete naći u bilo kojoj Muller trgovini na hobi odjelu. Iako se papir prodaje u dvije veličine, bolje je koristiti ovaj većih dimenzija (30×20 cm) pa ga izrezati do veličine koja vam odgovara.

Mada se čini da bi nam dobro došlo ravnalo za ovu izradu, najlakše je presaviti papir po dužini i onda po toj sredini izrezati papir na dva jednaka dijela.

Od svake polovine trebamo daljnjim presavijanjem dobiti četiri jednaka dijela.

Potom svaki presavijamo iznova po dužini i sada možemo izabrati na koji način ćemo složiti svoju zvijezdu. Iako ima mnogo načina, ovdje je prikaz osnovnog kojim treba ovladati a nadalje su sve varijacije na ovaj osnovni oblik.

Kada smo papirić presavili po dužini, sva četiri kraja ćemo presaviti prema unutra, ravnajući se po središnjoj liniji.

Potrebno je biti pažljiv i precizan duž presavijanja jer će se svako(pogrešno pa ispravljeno) presavijanje vidjeti pod svjetlosti kada zvijezdu stavimo na prozor.

Jednu stranu papirića ćemo još jednom saviti, iznova se ravnajući po središnjoj liniji.

Okrenuvši papirić, imamo pred sobom lijepi oblik letećeg zmaja. Potrebno nam je osam jednakih kako bismo počeli lijepljenjem slagati zvijezdu.

Duž godina izrade ovih zvijezdi, pokazalo se da je najlakše u etapama raditi ove papiriće: sve ih prvo izrezati, zatim po dužini presaviti, nadalje svaki saviti u oblik letećeg zmaja.

Sada je na redu lijepljenje. Ljepilo u sticku nanosimo na dio prikazan lijevo od papirića (već se vidi blaga namreškanost papira od nanijetog ljepila).

Dio s nanešenim ljepilom stavljamo na drugi, iznova se vodeći središnjom linijom te vrhom papirića. Važno je vrh prisloniti uz vrh te tako dalje nastaviti, pažljivo prislanjajući dijelove duž lijepljenja.

Došavši do početnog (zelenog) papirića, podići ćemo slobodnu polovicu i nježno nanijeti ljepilo te ga prisloniti uz zadnji u nizu(narančasti).

Vaša zvijezda je gotova. Izrežite nekoliko dijelova selotejpa, valjkasto svaki složite i zalijepite na krakove zvijezde.

20180921_132417

Pronađite dio prozora gdje želite zalijepiti zvijezdu i razvedrite se ovim toplim nijansama u kojima se prelijeva sunčeva svjetlost. Na kraju, javite mi kako njezina pojava utječe na vaše raspoloženje.

Published by

wildflowersafternoon

Mama, early childhood educator, nature lover, blogger. While striving to live simply and minimise screen time, this blog is dedicated to parenting and to the art of making things. Between these lines I hope you will find inspiration and courage to make something yourself. Imperfection is most welcome. 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.