o stvaranju

img_20181003_164233_6803962872007916499049.jpg

U današnjem potrošačkom društvu nije strano kako visoka tehnologija ulaže velike sume novca na laboratorijska istraživanja kojima je jedina svrha proizvesti razne materijale  (npr. bateriju za mobitel) za elektroničke naprave koji neće trajati „predugo“ odnosno, kojima će nakon određenog vremena opadati kvaliteta rada ili će se uređaj pokvariti. Također, odjeća današnjeg doba rezultat je „brze mode“ te ju karakterizira kraći životni vijek, jeftini, nekvalitetni materijali (zasićeni štetnim kemikalijama koje potom ulaze u naš krvotok) koji u svega nekoliko pranja postanu neupotrebljivi i završe u smeću.

Dok gledamo jeftin, lako lomljiv plastični komad igračke napravljen u Kini, kojim će se naše dijete poigrati par puta prije no što koji dio pukne (te postane oštar i prijetnja za djetetovo zdravlje) i završi u smeću, pitamo li se uopće danas kako je taj dio igračke nastao, gdje i u kakvim radnim uvjetima, kako živi osoba koja sudjeluje u proizvodnji takve jeftine, nekvalitetne robe, kakav utjecaj na prirodu ima taj komad plastike?

Kao protuteža konzumerizmu, stvaranju novog otpada i smanjenju vlastitog ekološkog otiska, pozivam vas da odložite svoje mobitele po strani i posvetite se stvaranju nečega vlastitim rukama. Bilo da se radi o pripremi jela, crtanju ili slikanju, pletenju; bilo da je riječ o fotografiranju, modeliranju u glini, šivanju neke igračke ili kukičanju male korpe, izradi mobila za dijete ili savladavanje novog origami modela, nevažno- stvaralaštvo je bitno!

Kroz kreativno izražavanje aktiviramo parasimpatički živčani sustav koji umiruje stresne reakcije i pospješuje lučenje hormona sreće, dopamina. Psiholog Mihaly Csikszentmihalyi objašnjava  kako se u kreativnom zanosu sve privremeno obustavlja i osjećaj  za vrijeme nestaje. Duž potpune uronjenosti u kreativni proces ulazimo u stanje slično aktivnoj meditaciji ili drevnoj budističkoj praksi, usmjerenoj bivanju u trenutku.

Započevši s vlastitim stvaranjem, naš odnos prema stvarima se mijenja. Počinjemo cijeniti ručno izrađene stvari i vrijeme koje je neka osoba posvetila izradi predmeta. Promatrajući neku stvar na polici trgovine, počinjemo razmišljati kako bi sami mogli nešto slično napraviti i od kojih materijala. Time se dešava promjena i pri kupnji odjevnih predmeta jer počinjemo birati kvalitetne, dugotrajne materijale koji će nas služiti duži period.

Poseban je osjećaj zadovoljstva stvoriti nešto vlastitim rukama te potom, iz dana u dan, koristiti. Ako šijemo, stvaramo nešto za svoju djecu, svakodnevno ćemo imati priliku gledati  ih kako se igraju s onim što smo sami, u mislima na njih i s ljubavlju, napravili. Ako djeca promatraju proces izrade nekog predmeta ili pak igračke za njih, njihov odnos prema tom predmetu se mijenja, postaje prisan i drag znajući da je njihova mama to napravila.

Također, šivajući ili se baveći nekim drugim kreativnim radom postajemo model oponašanja za dijete, potičući ga vlastitim primjerom da se i samo okuša u određenoj aktivnosti, neopterećeno rezultatom. Poučena iskustvom rada u waldorfskom vrtiću, djeca koja vlastitim rukama stvore svoju igračku, jednostavnu lutku od filca isunjenu vunom, s izuzetnom nježnošću i ljubavlju će nadalje prilaziti toj lutki  brinući se o njoj, pričajući joj priče i kao s dragom prijateljicom, uvijek se iznova igrati.

Stoga, što ćete danas stvoriti, napraviti?

Published by

wildflowersafternoon

Mama, early childhood educator, nature lover, blogger. While striving to live simply and minimise screen time, this blog is dedicated to parenting and to the art of making things. Between these lines I hope you will find inspiration and courage to make something yourself. Imperfection is most welcome. 

One thought on “o stvaranju”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.