senzorni platneni jastučići za igru i učenje

Suvremenoj znanosti je znano kako se mišljenje i učenje ne događa samo u glavi već suprotno, tijelo je sastavni dio svih intelektualnih procesa od najranijeg razdoblja u maternici pa sve do starosti. Naša cjelokupna struktura mozga blisko je povezana s našim kretanjem i upravo se kroz pokret i razvija(Goddard Blythe, 2008).

Jednostavna biologija podupire očitu povezanost između kretanja i učenja: kisik je nužan za funkcioniranje mozga a poboljšani protok krvi povećava količinu kisika koja se prenosi u mozak. Fizička aktivnost je pouzdan način za povećanje protoka krvi a time i kisika u mozak (Jensen, 2005).

Razne pokretne igre zagrijavaju tijelo i pripremaju mozak za učenje. Pljeskanje, ritmičko hodanje ili marširanje te razni pokreti rukama pomažu usvajanju raznih informacija, od tablice množenja do nove pjesmice koju dijete treba izlagati pred razredom.

Nešto što je možda donedavno predstavljalo malu muku, uz pomoć ovih platnenih jastučića ( u waldorfskom kurikulumu znanih kao “bean bags”) će postati zabavna i uspješna metoda usvajanja novih znanja, a da dijete neće ni primijetiti ovaj proces učenja!

Za izradu jastučića potreban vam je komad tkanine, dimenzija 16cm x 32cm. Ove dimenzije su prikladne za dlan djeteta od petog razreda nadalje no, ako pravite jastučić za mlađe dijete, prilagodite dimenzije veličini djetetovog dlana.

20181011_1033165365112891199922611.jpg

Preklopivši ga, s unutarnje strane ćemo prošiti strane jastučića, pazeći da na krajevima prošijemo i unazad, kako se šav ne bi rasparao. Na sredini jastučića ćemo ostaviti dovoljno širok otvor za preokretanje tkanine i punjenje. Iznova, pripazite da na krajevima prošijete i unazad.

20181011_1037505490268122367658073.jpg

Preokrenuvši jastučić, pronađite zaobljen, ne preoštar predmet (kukica ili olovka) pa s njime pogurajte rubove prema van kako bi jastučić dobio lijep oblik.

20181011_1039092891346420843561874.jpg

Napravite od papira tuljak, uzmite žitarice, razne sjemenke, mahunarke i napunite jastučić.

20181011_1158496717229624005423211.jpg

Jastučić ćete napuniti toliko da na kraju možete “punilo” dovoljno pogurati kako bi uredno zatvorili otvor, pripazivši da prođete i unatrag kako bi zaštitili punilo od ispadanja. Na kraju još jednom pregledajte jastučić i provjerite je li dobro prošiven, kako ništa ne bi van ispadalo. Nikad dovoljno opreza ako imate malog puzavca koji jedva čeka pronaći kakvu minijaturu na podu, kako bi je stavio u usta!

20181011_1109036946950397273411842.jpg

Vaš senzorni platneni jastučić je spreman za dječje ruke.

Naše učenje pjesmica se odvijalo tako da bi oboje stajali na nekih tri metra udaljenosti te počeli izgovarati stihove pjesmice, ritmički se dodajući jastučićem, bacajući ga iz ruke u ruku(služeći se dominantnom rukom). Kako je ponavljanje odmicalo i kad više nismo trebali pogledavati u knjigu već smo pjesmicu upamtili, počeli bi sa zahtjevnijim dodavanjima (ne više iz dominantne ruke; hvatanje s jednom rukom i slično- pustite mašti na volju) obrativši naposljetku posebnu pozornost i na govorne vrjednote (izgovor, intonacija, pauze, tempo…) te na držanje djeteta.

Na kraju ove zabavne aktivnosti možete pozvati svog malog govornika kako bi pred ukućanima izveo recitaciju i zaslužio pljesak (a također se vježbao suočavanju s tremom). Ako dijete ima problema s tremom pri izvođenju recitacije, a koja se u školi izvodi ili pred razredom ili u klupi, stojećki, možete potaknuti dijete da si pomogne blagim ljuljanjem trupa lijevo, desno, duž recitiranja.

Javite kako vas služi vaš senzorni platneni jastučić!

(Naposljetku, jedna digresija. Moje znanje šivanja je istovjetno naslovu pjesme “absolute beginners”, Davida Bowiea. Ipak, nadam se da će vas moja samoukost i gore napisane upute navesti da se i sami odvažite posegnuti za nekom šivaćom mašinom. Uz mnoštvo videa i uputa na internetu, moguće je dosta toga naučiti.)

Published by

wildflowersafternoon

Mama, early childhood educator, nature lover, blogger. While striving to live simply and minimise screen time, this blog is dedicated to parenting and to the art of making things. Between these lines I hope you will find inspiration and courage to make something yourself. Imperfection is most welcome. 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.