djeca i kuhanje

Spremaju li vaša djeca kakva jela, kuhaju li?

Kako se snalaze u kuhinji, znaju li gdje se koje pomagalo, stvar nalazi?

Naposljetku, koliko vam djeca pomažu u kućanskim poslovima?

U našem domu je znano da svatko treba barem donekle pridonijeti kada se nešto po stanu radi. Jedna osoba nikada neće sve poslove (npr. čišćenja stana) sama napraviti, uvijek ćemo raspodijeliti obaveze na sve ukućane. Možda je u današnje vrijeme češće nekoga platiti tko će očistiti vaš životni prostor no, sumnjam da će meni to ikada biti izbor, s koliko god novaca raspolagala. U ovom trenutku, dok dijelimo životni prostor s djecom, čišćenje i ostale kućanske obaveze su nezaobilazan alat u odgoju i uvježbavanju životnih vještina. Želim odgojiti svoje sinove tako da jednog dana znaju pospremiti i održavati svoj prostor čistim te se samostalno brinuti o sebi. To naravno, uključuje i kuhanje.

Radi toga sam si zadala zadatak barem jednom tjedno ( dok samo još na porodiljinom) sa svojim starijim djetetom nešto skuhati tj., da on nešto skuha uz moje vodstvo.

Zanimljivo je i zabavno promatrati dijete dok otkriva čari kuhanja( kako je sada u sedmom razredu, odmah je kuhinju usporedio s laboratorijem). U tim trenucima uči itekako o važnosti urednosti prostora u kojem pripremamo hranu jer, sve to utječe na to kako će jelo ispasti. Otkriva i koliko je važno smireno i vedro pristupati tom poslu, osobito ako mijesi tijesto za kiflice, kao što je danas bio slučaj.

Moj trinaestogodišnjak je sve sam napravio: izvagao brašno, svježi sir, omekšali maslac nasjeckao i umijesio tijesto za kiflice. Pri tome se podugo zadržao u miješenju tijesta jer, to je svima veoma opuštajuće i ugodno. Kasnije je razvaljao tijesto, raspodijelio na osmine te smo zajednički napunili filom i zarolali kiflice.

Što time želim postići?

Želim ga naučiti jednostavnim stvarima: koliko je ugodno nešto sam pripremiti i potom uživati u dijeljenju toga s drugima te, kada se nešto stavi na stol, da zna koliko je vremena i truda bilo potrebno da se to pripremi.

Nije u pitanju samo odgoj i učenje. Želim provoditi vrijeme sa svojom djecom u smislenim i kreativnim aktivnostima, u nečemu što će im pomoći u razvoju i otkrivanju sebe.

Prije svakog ručka je znano da netko od ukućana treba postaviti stol te se zna da će potom netko drugi pospremiti nakon ručka. To kod nas jednostavno tako ide. Sve su to male stvari no, jednog dana, kada moja djeca budu imala svoju obitelj, nadam se da će se i dalje tako dogovarati, pomagati i zajedno sjedati za stol, kako bi objedovali s obitelji.

Published by

wildflowersafternoon

Mama, early childhood educator, nature lover, blogger. While striving to live simply and minimise screen time, this blog is dedicated to parenting and to the art of making things. Between these lines I hope you will find inspiration and courage to make something yourself. Imperfection is most welcome. 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.