voskomot

Krpice od voska iliti „voskomot” odlična su alternativa plastičnoj, prianjajućoj foliji te su rješenje za sve koji brinu o okolišu i žele smanjiti svoj ekološki otisak kroz korištenje manje plastike u svakodnevnom životu.

OD ČEGA SE IZRAĐUJU :

Voskomot se izrađuje od čistog pčelinjeg hrvatskog voska, pamuka s
Oeko-Tex® Standard 100 certifikatom provjerenog dobavljača koji je prvo opran a potom presvučen voskom, organskog jojobinog ulja i damar prirodne smole koja je sigurna za skladištenje hrane (za razliku od smole bora koja nerijetko izaziva alergijske reakcije).

U prošlosti, prije razvoja proizvodnje plastike, vosak je bio cijenjen i vrlo tražen jer se koristio za impregnaciju tkanina, drveta, pa čak i brodova, a bio je i prva podloga za pisanje prije papira koja se mogla višekratno koristiti. 

KAKO IH KORISTITI:

Koristeći toplinu ruku oblikujete voskomot u željeni oblik. Toplina vaših dlanova i prstiju nježno omekšava vosak čineći ga savitljivim i dovoljno mekanim kako bi prianjao uz posuđe ili kako bi se slojevi zamotanog voskomota međusobno sljubili.

Pčelinji vosak prirodno sadrži antibakterijska i antimikrobna svojstva te je zbog svoje vodootpornosti odličan izbor za održavanje hrane svježom.

U krpice od voska možete umotavati užinu, sendviče i razno voće, narezano povrće, tvrde sireve, kruh, muffine… Unutar voskomota hrana ostaje svježa i može disati. Možemo ih koristiti izravno na hrani ili pak za prekrivanje raznog posuđa unutar kojeg je hrana.

ODRŽAVANJE:

Čiste se i održavaju brisanjem mekom spužvicom pod mlazom hladne do mlake vode uz upotrebu blagog sredstva za pranje suđa (ako je potrebno). Suše se na zraku bez izloženosti jakom suncu kako se vosak ne bi otopio.

Krpice od voska nisu prikladne za čuvanje mesa, ribe, tople i vruće hrane te se ne smiju izlagati uređajima koji proizvode toplinu (mikrovalna pećnica, perilica posuđa itd.).

NAPOMENA:

Kod novih voskomota je prisutan miris čistog, prirodnog voska koji će nestati nakon nekoliko korištenja.

S vremenom se mogu pojaviti nabori od korištenja na voskomotu.

Nakon nekog vremena sloj voska se stanjuje ali ih je moguće iznova „osvježiti”: voskomot položimo na papir za pečenje i na 4-5 minuta ubacimo u pećnicu zagrijanu na 90°C.

Uz pravilnu upotrebu i održavanje, voskomoti vas mogu kvalitetno i svakodnevno služiti najmanje pola godine.

Svi voskomoti su ručno rađeni u domu slobodnom od duhanskog dima.

https://www.etsy.com/shop/ButterflymorningsArt